هوا ترکیبی از گازهای متفاوت می باشد. هوای معمولی از ۲۱ درصد اکسیژن، ۷۸ درصد نیتروژن، ۱ درصد آرگون،

هوا ترکیبی از گازهای متفاوت می باشد. هوای معمولی از ۲۱ درصد اکسیژن، ۷۸ درصد نیتروژن، ۱ درصد آرگون، ۰/۰۳ درصد دی اکسید کربن و مقدار اندکی از سایر گازها نظیر هیدروژن، نئون، کریپتون، هلیوم، اوزون، گزنون و برخی بخارها تشکیل شده است. هوا برای بقا و زیست بشر، نیازی حیاتی است.

تغییر ترکیبات هوا حتی برای دقایقی اندک می تواند حیات بشر و حیوانات را به خطر اندازد. در فشار جو، کمتر از ۱۲ درصد هوا را اکسیژن تشکیل می دهد. استنشاق بیش از ۵ درصد دی اکسید کربن می تواند موجودات زنده را به نابودی کشاند. از آنجایی که ما نیز در فرایند تنفس دی اکسید کربن تولید می کنیم، بدن ما نیازمند حدودا ۵ مترمکعب هوای تازه در هر ساعت است تا میزان دی اکسید کربن همواره پایین تر از سطح آسیب زا باشد.

زمانیکه ما سیستم هوای مطبوع (air-conditioning plant) نصب می کنیم، میزان هوای مورد نیاز معمولا بین ۱۵ تا ۲۰ متر مکعب در هر ساعت برای هر شخص می باشد. گرچه برای سیستمهای گرمایش و سرمایش و یا برای از بین بردن آلودگی های هوا، میزان بیشتری هوا نیاز خواهد بود.

غبار جوی

هوایی که ما تنفس می کنیم شامل مقدار قابل توجهی از گرد و غبار می باشد که از طرق مختلفی نظیر فرسایش از طریق باد، تبخیر، زلزله، آتش سوزی، تولید گازهای گلخانه ای از صنایع و وسایل نقلیه و غیره ایجاد می شوند. غبار جوی ترکیبی از مه، دود و ذرات ریزی از دانه ها و فیبرها می باشد.  آنالیز هوا اغلب آثار دوده، کوارتز، رس، خرده های فلزی، اجزای متلاشی شده حیوانات و گیاهان و همچنین دیگر مواد آلی از قبیل هاگ ها و گرده های گیاهان را نشان می دهد.

آئروسل

به ذراتی که به صورت معلق در هوا قرار دارند، آئروسل گفته می شود. در هوا همواره مقادیر کمی از آلاینده ها وجود دارد که این ذرات بر محیط پیرامون ما تاثیراتی می گذارند. آنها در میزان جذب اشعه UV، شکل گیری ابرها و ایجاد الکتریسیته ساکن در جو اثر می گذارند. برای از بین بردن و یا کاهش صدمه به محیط زیست، این ذرات معلق باید از هوا حذف شوند.

اهمیت از بین بردن آلاینده ها

داشتن هوای عاری از ذرات معلق و گرد و غبار نه تنها برای حفظ و نگهداری ساختمان ها و فضای داخلی آنها لازم است بلکه برای بهبود سلامت مردم نیز ضروری است. ذرات ریز بیشترین آسیب را به ساختمان ها وارد می کنند و برای فیلتر کردن این ذرات باید از فیلترهای با راندمان بالا استفاده کرد. مبدل های حرارتی، کانال های هوا و سقف های کاذب مهمترین عوامل جمع آوری این ذرات هستند و تنها راه جلوگیری از آن به کارگیری سیستمهای فیلتراسیون مناسب است.

بسیاری مردم اغلب نگران و ناراحت از گرد و غباری که روی میز کار آنها می نشیند هستند، غافل از آنکه حجم زیاد این گرد و غبار تاثیرات جدی بر سلامت آنها می گذارد و موجب سردرد، سوزش چشم و احساس خستگی در آنها می شود.

بسیاری از تولیدکنندگان فیلتر، فهرستی از میزان افت فشار فیلترها براساس ویژگی های فنی آنها ارائه می دهند. اما آنها هیچ توجهی به میزان تجمع باکتری ها و گرد و غبار در فیلترها نمی کنند. تجمع باکتری ها و ذرات معلق می تواند باعث ایجاد میکرو ارگانیسم ها در فیلترها و آزاد شدن آنها در هوای محیط شود. بنابراین بسیار اهمیت دارد که فیلترها در زمان مناسب تعویض گردند.

تهدید سلامتی

ما در زندگی روزمره، اغلب در محیط هایی قرار می گیریم که تعداد زیادی افراد در آن حضور دارند. محیط های اداری پلان آزاد (open-plan offices)، مراکز خرید بزرگ، مدارس یا بیمارستان ها همگی محیط هایی هستند که اگر مجهز به سیستم تهویه مناسب و هوای پاک نباشند می توانند تهدیدی برای سلامتی ما باشند. به ویژه در شهرهای بزرگ، پاک کردن هوا از ذرات معلق و آلاینده ها امری ضروری و حیاتی است.

باکتریهایی که در هوا وجود دارند عمدتا از طریق فیبرها و سایر ذرات انتقال پیدا می کنند. افرادی که مبتلا به زکام و حساسیت های فصلی هستند از تاثیرات این ذرات بر سیستم تنفسی خود آگاهی دارند. فیبرهای حیوانی نیز می توانند موجب واکنشهای آلرژیک شوند.

ذرات معلق با اندازه ۰/۳ تا ۱ میکرون می توانند به سیستم تنفسی ما نفوذ کنند. ذرات بزرگتر در قسمتهای بالایی سیستم تنفسی باقی می مانند و به ریه ها راه نمی یابند. متاسفانه،‌ فیلترهای ذرات درشت نمی توانند ذرات ریز کوچکتر از ۱ میکرون را جذب کنند، اما  فیلترهای ذرات ریز می توانند حدود ۹۵ تا ۱۰۰ درصد ذرات معلق ۱ میکرونی را جذب کنند، گرچه در مقابل ذرات ریزتر نیز موثر هستند و با راندمان کمتری این ذرات را نیز جذب می کنند.

دود ناشی از دخانیات موجب تحریک شدن مجاری تنفسی می شود. دود سیگار حاوی ذرات بسیار ریزی می باشد که به افراد غیر سیگاری نیز آسیب زیادی می زند. ذرات معلقی که بر اثر کارکرد موتورهای دیزلی ایجاد می شوند همچنان معضل بزرگ شهرهای ما هستند. امروزه موتورهای دیزلی با سیستم اگزوز پیشرفته شان ذرات معلق بسیار ریزی تولید می کنند که با چسبیدن به گرده گیاهان سبب واکنش های آلرژیک در افراد می شوند. بسیاری پزشکان به طور مرتب این خطر را گوشزد می کنند. راه رهایی از این ذرات استفاده از فیلترهای با کیفیت بالا می باشد.

محافظت از محیط های حساس

اتاق های تمیز صنعتی، اتاق های استریل از قبیل اتاق های عمل در بیمارستان ها، داروسازی ها و صنایع غذایی از سیستم های فیلتراسیونی استفاده می کنند که هوای بسیار تمیز تولید می کنند. این سیستم ها از فیلترهای هپا ویا اولپا با راندمان های متفاوت در آخرین مرحله فیلتراسیون استفاده می کنند. امروزه بسیاری از صنایع تولیدی نیاز به هوای پاک با کمترین میزان ذرات معلق دارند چرا که این سیستمها از بخش هایی (از قبیل بلبرینگ های کوچک، تجهیزات اپتیکی، اجزای نانومکانیکی یا میکروالکترونیکی) تشکیل شده اند که تلرانسی در حدود یک صدم میلیمتر و یا کمتر دارند. این بدان معناست که تنها یک ذره گرد و غبار می تواند به کارکرد کل سیستم آسیب بزند.