معمولا بیشتر ساختمانهای بزرگ، از مکانیزمی برای کنترل کیفیت هوای محیط بهره میگیرند. در این مکانیزمها سعی بر ایجاد هوای پاک و محیط کاری مطلوبتر میشود. متاسفانه در برخی از این روشها، انرژی و در نتیجه هزینه بسیاری صرف میشود. به همین علت تولیدکنندگان فیلترهای هوا، برای تولید فیلترهای کم مصرف، سرمایهگذاری فراوانی میکنند.
آیا شما در شرکت خود از همان فیلترهای هوای چند سال قبل استفاده میکنید؟ اگر اینطور است، بهتر است که هرچه زودتر به دنبال گزینههای جدیدتر باشید. تغییر فیلترهای هواسازتان به فیلترهایی جدید و کم مصرف، میتواند به سادگی میلیونها تومان در سال، برای شرکت شما کاهش هزینه به دنبال داشته باشد.
فیلترهای هوای جدید همچنین ممکن است بتوانند ذرات کوچکتری را از هوای محیط تصفیه کنند. برای مثال این موضوع در شرکتهای بلژیکی و هلندی اهمیت بسیار فراوانی دارد زیرا درصد ذرات معلق فوق ریز در این کشورها، از استانداردهای اروپایی بسیار بالاتر است. مطالعات موسسه تحقیقاتی VITO نشان میدهد که استنشاق ذرات معلق، ۱۲ برابر مضرتر از استنشاق دود دست دوم تنباکو است. تنفس هوای آلوده منجر به کاهش کارایی افراد و افزایش تعداد روزهای مرخصی کارکنان شرکتها به علت نامعلوم میشود. هوای آلوده در بلند مدت میتواند حتی کشنده باشد. بنابراین آلودگی هوا موضوعی است که باید بسیار جدی گرفته شود.
فیلترهای هوای با کیفیت، هزینههای مصرف انرژی را به شدت کاهش میدهند. فیلترهای تهویه معمولا در طول زمان به تدریج پر میشوند. این موضوع باعث میشود مقاومت فیلتر در برابر جریان هوا بیشتر شود، هواساز با زحمت بیشتری کار کند و مصرف انرژی سیستم به طرز محسوسی بالا برود.
برای این که فیلترهای هوا مفید بمانند، شما باید دائما این فیلترها را تعویض کنید. فیلترهای هوای جدید میتوانند طول عمر بیشتری داشته باشند و در نتیجه هزینههای نصب و مواد مصرفی را کاهش بدهند. همچنین فیلترهای جدید، افت فشار کمتری ایجاد کرده و هزینههای مصرف انرژی را کاهش میدهند.
برای جایگزینی فیلترها، جعبه فیلتر معمولا نیازی به تعویض ندارد. با توجه به سایزهای استاندارد قوانین EN15805 شما میتوانید به راحتی فیلترهای قدیمی را با فیلترهای جدیدتر و کارامدتر تعویض کنید.
فیلترهای با کیفیت، همچنین باعث کاهش بیماری کارمندان میشوند. آلودگی هوای داخلی موضوعی است که طی سالهای اخیر به دغدغه کارمند و کارفرمایان بسیاری تبدیل شده است. تنفس هوای آلوده تمرکز افراد را کاهش داده، تعداد درخواستهای مرخصی را بالا برده و میتواند در نهایت به انواع امراض قلبی و ریوی منجر شود. تحقیقات موسسه VITO نشان داده است که اثر ذرات معلق از قرار گرفتن در معرض دود سیگار بسیار بالاتر است.
برای افزایش کیفیت هوای داخلی چه میشود کرد
با مجهز کردن سیستم تهویه به فیلترهای هوای کارامد و به روز، شما میتوانید آلایندههای بسیار کوچک معلق در محیط خود را نیز فیلتر کنید. به این ترتیب هوایی که از سیستم تهویه به محیط بر میگردد، بسیار پاک بوده و در نتیجه، افراد حتی با گذراندن ساعات بیشتر در محیط، دچار مشکلاتی از قبیل سردرد، چشم درد و … نخواهند شد.
اهمیت اقتصادی استفاده از فیلترهای هوا چیست؟
یک فیلتر هوای به روز و کارامد، تنها کمی گرانتر از یک فیلتر عادی و قدیمی است، اما این تفاوت قیمت، در مقایسه با هزینه صرفه جویی شده در صورت استفاده از فیلتر جدید، بسیار کم است. این کاهش هزینه در نتیجه کاهش مصرف انرژی و کاهش نیاز به تعویض فیلتر ناشی میشود.
مزایای استفاده از فیلترهای هوای مرغوب
کاهش مصرف برق
کاهش هزینه مواد اولیه
کاهش هزینههای نصب
کاهش درخواست مرخصی کارکنان
افزایش کارایی کارکنان
انجام مسئولیت اجتماعی
چرا صرفه جویی در مصرف انرژی؟
نیاز ما به انرژی هر ساله بیشتر از سال قبل میشود. طبق آمار موسسات آماری مصرف انرژی بین سالهای ۱۹۵۰ و ۲۰۱۳، هر ساله ۴.۵ % افزایش داشته است. اگر ما به هزینههای توسعه انرژی دقت کنیم، متوجه خواهیم شد که هزینه انرژی نیز هر ساله افزایش داشته است.
بخش بزرگی از هزینههای مصرف انرژی شرکتها، مربوط به کنترل کیفیت آب و هوا میشود. در یک ساختمان متوسط، سیستمهای تهویه مطبوع (گرمایش، سرمایش و تهویه) ۵۰% مصرف انرژی را به خود اختصاص میدهند. اگر در این اطلاعات دقیقتر شوید، خواهید دید که ۷۰% هزینههای تهویه مطبوع به مصرف انرژی در نتیجه استفاده از فیلترها برمیگردد.
فیلترهای جدید مصرف انرژی را به شدت کاهش میدهند
احتمالا شما از پیش آگاه هستید که کاهش نیاز فیلترها به مصرف انرژی، هزینههای شرکت را بسیار کاهش میدهد. این پس انداز در بلند مدت افزایش بسیاری خواهد داشت، زیرا هزینههای انرژی منطقا در طول زمان افزایش خواهد داشت. برای درک چگونگی کاهش هزینهها با تعویض و جایگزینی فیلترها، بهتر است اول نکاتی را درباره عملکرد فیلترهای هوا بدانید.
برای تصفیه هوای یک اتاق، یک فن در کابین هواساز که معمولا روی سقف یک ساختمان و یا داخل اتاق تجهیزات واقع شده است، هوای بیرون را به داخل میفرستد. قبل از این که هوا به مقصد نهایی خود برسد، توسط یک یا چند فیلتر هوا، تصفیه شده و در صورت نیاز گرم میشود. جنس و راندمان یک فیلتر مشخص میکنند که کدام ذرات و کدام گازها توسط آن حذف میشوند. برای مثال یک فیلتر دی اکسید کربن برای جذب و تصفیه گازها و بو بسیار مناسب است. از طرف دیگر یک فیلتر هپا میتواند حتی ریزترین ذرات معلق در هوا را تصفیه کند و در نتیجه برای محیطهایی مانند بیمارستانها و اتاقهای پاک مناسب باشد.
میلیونها تومان کاهش هزینه در ماه
جنس و نوع فیلتر هوا، عناصر اصلی در تعیین افت فشار اولیه هستند. به بیان سادهتر، مقاومت فیلتر، سرعتی که فن باید برای توزیع میزان کافی هوا بچرخد را تعیین میکند. آلودگی فیلتر تاثیر منفی بسیاری بر افت فشار جریان هوا دارد. هرقدر میزان مقاومت فیلتر بالاتر باشد، فن باید با سختی بیشتری کار کند، در نتیجه میزان مصرف انرژی و به تبع آن هزینه مصرف انرژی بالاتر خواهد بود.
افت فشار بالا دلیل مهمی برای تعویض فیلتر است. فیلترهای جدید افت فشار پاینی داشته و در نتیجه انرژی زیادی مصرف نمیکنند. هرقدر افت فشار فیلتر پایینتر باشد، هزینه مصرف انرژی نیز پایین تر خواهد بود.
طول عمر فیلتر
طول عمر فیلتر، به مدت زمان کارکرد فیلتر اشاره میکند. یک فیلتر در طول زمان به تدریج از آلودگی پر شده، افت فشار بیشتری ایجاد کرده و در نهایت کارایی آن پایین میآید. به لطف فناوریهای مدرن و جدید، طول عمر برخی فیلترها افزایش یافته است. ساختار این فیلترها طوری طراحی شده است که ظرفیت جذب گرد و غبار آنها بالا بوده و در عین حال افت فشاری کمتری دارد که به طور کلی به طول عمر بیشتر فیلتر منجر میشود. این فیلترها علاوه بر هزینههای مصرف انرژی کمتر، هزینه نصب، مواد اولیه و پسماند کمتری نیز به همراه دارند.
آلودگی هوا کارایی افراد را کاهش میدهد
آلودگی هوا همه جا حضور دارد حتی داخل محیط کار! شاید یکی از بدترین قسمتهای مربوط به این موضوع این است که شما نمیتوانید آلودگی هوای داخلی را ببینید. با این حال اثر آلودگی هوا بر سلامتی افراد به مرور محسوس و قابل دیدن است. سالانه هزاران نفر به علت عواقب استنشاق هوای آلوده جان خود را از دست میدهند. به همین علت آلودگی هوا موضوعی است که به شدت باید جدی گرفته شود. به هر حال کارمندان بخش اعظم زندگی خود را در محیط کار میگذرانند. با بهبود کیفیت هوای محیط شما به سادگی به سلامتی و رضایت کارکنان خود کمک میکنید.
ذرات معلق یکی از آلایندههای اصلی هوا هستند. زمانی که از ذرات معلق در هوا صحبت میکنیم، بین این ذرات بر اساس ابعادشان، تمایز فراوانی قائل میشویم.
ابعاد ذرات
ذرات معلق ۱۰ میکرون: ذراتی با ابعاد کوچکتر از ۱۰ میکرون. این ذرات معمولا به عنوان ذرات درشت شناخته شده و شامل گرد و خاک برخواسته از جادهها و صنایع و احتراق میشوند. ذرات درشت بسته به ابعادشان ممکن است در پرز بینی به دام بیفتند.
ذرات معلق ۲.۵ میکرون: ذراتی با ابعاد کوچکتر از ۲.۵ میکرون. این ذرات به عنوان ذرات ریز شناخته شده و شامل قطرات ثانویه معلق در هوا و ذراتی مانند سرب میشوند. ذرات ریز معلق در هوا ممکن است در ریهها متوقف شوند.
ذرات ۱ میکرون: ذراتی با ابعاد کوچکتر از ۰.۱ میکرون. به این ذرات معمولا ذرات فوق ریز گفته میشود. ذرات فوق ریز خطرناک ترین گروه ذرات هستند زیرا میتوانند وارد جریان خون انسان شوند.
ذرات معلق در نتیجه احتراق سوختهای فسیلی، فرایندهای صنعتی و شیمیایی تولید میشوند. البته این ذرات گاهی منابع طبیعی نیز دارند.
عوارض تنفس ذرات معلق
برخی افراد در زندگی شان هوای آلوده تنفس میکنند. بسیاری از این افراد از بیماریهای قلبی و ریوی رنج خواهند برد. آلودگی هوا بخش مهمی از منشا این رنج خواهد بود. ذرات معلق و گازهای آلاینده هوا خطر ابتلا به انواع بیماریها را به خصوص در بلند مدت افزایش میدهند.
برخی از عوارض آلودگی هوا در نتیجه تحقیقات مختلف
سرفه، سردرد، خارش چشم، مشکلات تمرکزی و تنگی نفس حاد
سالانه هزاران مراجعه اورژانسی بابت مشکلات قلبی
سالانه هزاران مراجعه اورژانسی بابت مشکلات تنفسی
حدودا ۵ % بیماریها در نتیجه تماس بلند مدت با آلودگی هوا است.
سالانه ۱۳۵ هزار مرگ و میر در نتیجه تنفس هوای آلوده
طبق مطالعات انجام شده توسط سازمانهای سلامت عمومی و محیط زیست، طول عمر افراد در اثر قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، کاهش محسوسی پیدا میکند. حتی اگر این آلودگی از استانداردهای ملی پایینتر باشد، باز هم ممکن است اثرات بهداشتی فراوانی داشته باشد.
چگونه میتوانید به سلامتی کارکنان خود اهمیت دهید؟
هر کارمند به طور متوسط ۷۰ تا ۹۰ % روز خود را در محیط داخلی میگذراند. در خانه و در محیط کار، کیفیت هوا معمولا فاصله زیادی با حالت دلخواه دارد. خصوصا در صورتی که هوای بیرون آلوده باشد، هوای محیط داخلی نیز آلوده خواهد بود. این حالت میتواند منجر به ایجاد سندروم ساختمان بیمار (sick building syndrome) در افراد شود. تقریبا سه چهارم موارد مبتلا به سندروم ساختمان بیمار، مرتبط با آلودگی هوا هستند. علائم شناخته شده این سندروم بیحالی، عدم تمرکز، تنگی نفس، سردرد، سرگیجه، خارش گلو و چشم و خستگی مفرط هستند.
از آنجاییکه کارمندان معمولا زمان زیادی از روز را داخل محیط کار میگذرانند، بسیار مهم است که از عواقب تنفس هوای آلوده دور بمانند. فیلتراسیون کارامد هوا، یکی از راههای ساده برای این منظور است. گاهی اوقات شما میتوانید تنها با تعویض فیلترهای سیستم تهویه مطبوع ساختمانتان، تغییر زیادی در کیفیت هوای محیط ایجاد کنید.
همه برنده میشوند!
فیلترهای هوای به روز و با راندمان بالا، ذرات فوق ریز هوا را تصفیه کرده و محیطی امن و خوشایند ایجاد میکنند. در اکثر اوقات نیازی به تغییر سیستم کلی و هواساز نیست و تنها با تعویض فیلترها میتوان عملکرد تهویه مطبوع را بهبود بخشید. با انتخاب فیلتر مناسب، علاوه بر کیفیت هوای بهتر، کاهش محسوسی را در مصرف انرژی و هزینههای آن تجربه خواهید کرد و کارکنان شما نیز رضایت بیشتری از محیط کار خود خواهند داشت. البته هنگام انتخاب فیلتر، باید به کلاس فیلتر، مصرف انرژی مربوط به آن، ظرفیت جذب غبار و افت فشار آن نیز توجه کنید.